Детали


 • Социјална економија - практикум
  од Душко Јошевски, Александра Жежова

  ISBN: 978-608-244-710-0
  број на страни: 47
  издадена: 2020
  јазик: македонски
  краток опис:
  Моделот на афирмативна акција Coate-Loury (1993) и две теории за невработеност се предмет на анализа на овој практикум. Првата е т.н. (search theory) според која невработеноста се случува поради проблемот на координација на поставувувачите на цените (фирмите), моделите на Diamond (1982) и Akerlof (1985). Втората теорија е shirking theory на Shapiro-Stiglitz (1984), според која невработеноста е involuntary unemployment.

  линк за споделување:
  http://e-lib.ugd.edu.mk/902

 



Преземено: 218

Следете нè на:

 

online
40
е-Книги
885
прегледи
285,754
преземено
378,335