Задолжителна литература на УГД


Задолжителна литература на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип по проект на Владата на Република Македонија „Превод на 1000 стручни, научни книги и учебници од кои се учи на врвните, најдобрите и најреномираните универзитети во САД и Англија, а од областа на правото во Франција и Германија“, која може да се најде во НУБ „Гоце Делчев“ – Штип, Универзитетската библиотека и библиотеките на единиците на универзитетот:


Применети науки, медицина, технологија, земјоделие, индустрија
 1. Инженерство
 2. Мехатроника / Онвуболу Готфри Ц.
 3. Радарски систем со користење на МАТЛАБ / Махафсо Басен Р
 4. Менаџирање на енергија за транспорт / Ворен Џејмс
 5. Вовед во модерни навигациони системи / Есмат Бекир
 6. Како функционираат градбите / Ален Едвард
 7. Политика на телекомуникациите / Марк Тачер
 8. Современо ракетно наведување / Јанушевски Рафаел
 9. Телекомуникации во Европа / Илај Ноам
 10. Проблем во урбаниот превоз / Мејер Ј. Р., Кејн Ј. Ф. и др.
 11. Основи на превозни и сообраќајни операции / Карлос Ф., Даганцо А.
 12. Основи на безжична комуникација / Дејвид Це, Прамонд Висванат
 13. Транспорт од економски и менаџерски аспект / Дејвид А. Хеншер, Енм.Бруер
 14. Телекомуникациско право и регулатива / Јан Валден
 15. Постојаниот раст на патниот транспорт / Тео Баркер
 16. Наука за енергетика, принципи и технологии / Ендрујс Џон, Џели Ник
 17. Проценка за ризик на енергетските системи / Венјуан Ли
 18. Политичка економија на реформите електроенергетски сектор / Д.Г.Виктор
 19. Акумулација на знаењето и еволуција на индустријата / Мариана Мацукато
 20. Нумеричко моделирање во геомеханиката / Мануел Пастор
 21. Менаџирање со минералните ресурси / У.Aсватанарајана Tејлор
 22. Основи на хистологијата / Жинквеира Луис Карлос
 23. Динамика на електрична енергија / Малколм Кеј
 24. Модел и процес на обработка на минерали / Асхок Гупза
 25. Применета минерологија / Диетер Рамлмаир
 26. Прирачник за површинска метрологија / Дејвид Џ. Вајтхаус
 27. Софтверско инженерство / Самервил Ман
 28. Производно инженерство и технологија / Стивен Р. Шмид
 29. Микроелектронски кола / Адел С. Седра
 30. Неодржлив транспорт / Дејвид Банистер
 31. Инженерство и технологија во класичниот свет / Олесон Џон Питер
 32. Индустриска вентилација / превод од Јулијана Митевска
 33. Геологија за инженерите и стручњаците за животна средина / Кенју Алан
 34. Модерни дигитални и аналогни комуникациски системи / Багавандес П. Лати
 35. Авиотранспорт и неговата регулатива / Ричард Е. Кејвс
 36. Инженерски основи на моторите со внатрешно согорување / Вилард В.Пулкрабек
 37. Динамика на моторни возила / Манфред Мичке, Хенинг Валентиновиц
 38. Теорија на копнени возила / J. Y. Wong
 39. Микроекономија на технолошки системи / Кристијано Антонели
 40. Криза со отпад: депонии, печки за палење отпад и како да ја одржување иднината / Т. Амемеги Ханс
 41. Клинички постапки при очен преглед / Даниел Курц и др.
 42. Основи на офтамологијата / Синтија Брадфорд и др.
 43. Атлас на ургентна медицина / Гери Џонсон и др.
 44. Епидемиологија, биостатистика и превентивна медицина / Џејм Џекел и др.
 45. Течности, електролити и ацидо-базна рамнотежа / Мерлин Хогал
 46. Комуникациска вештина во клиничката практика / К. Р. Сетураман
 47. Невроанатомија: атлас на структури, пресеци и системи / Д. Е. Хејнс
 48. Физиолошки атлас во боја / Штефан Зилбернагл и др.
 49. Дијагностички прирачник за оториноларингологија / Мајк Хок, Брајан Бигман и др.
 50. Форензичка патологија / Винсент и Доминик Димајо
 51. Основи на клиничката имунологија / Хелен Чапел и др.
 52. Учебник по физичка дијагностика на болести; медиц.историја и испит. / Марк Шварц
 53. Водич за вакцини / Radnar Wusteder
 54. Мозбиев водич за физички преглед / Хенри Сејдел и др.
 55. Руднички отпад / Бренд Лотмозер
 56. Минерални ресурски и развој / Г. С. Рунвал, К. Шакриар
 57. Запознавање со енергетските капацитети и нивната либерализација / Лорин Филипсон и Х.Ли Вилис
 58. Медицинска биохемија / Александар К. Брауни, Џон К. Керноан
 59. Модерна индустриска организација / Денис В. Картон, Џефри М. Перлоф
 60. Петто издание, дигитални комуникации / Џон Г. Проаксин и М. Салехи
 61. Медицинско право, етика и биоетика / Марсија Луис, Карол Тампарс
 62. Атлас во боја и текстови за клиничка медицина / Чарлс Д.Форбс и В.Џексон
 63. Патофизиологија на болести / Стефан Џ.Мек Фи и Вилијам Генонг
 64. Хистологија, текст и атлас / Мајкл Џ.Рос и Војчич Павлина
 65. Човекот во развој / Кит Л.Мур и Т.В.Н.Персо
 66. Основи на патологијата според Робинс / Кумар, Абас, Фаусто и Мичел
 67. Основен атлас на инфективни болести / Џералд Л.Мандел
 68. Патолошки атлас / Едвард К.Клат
 69. Медицинска физиологија / Волтер Ф.Борон и Емил Л.Булпап
 70. Учебник по семејна медицина / Ракел Р. Роберт
 71. Општа, органска и биохемија / Кетрин Џ. Денистон, Џозеф Џ. Топинг, Роберт Л. Карет
 72. Куби имунологија / Томас Џ. Киндт, Ричард А. Голдсби, Барбара А. Озборн
 73. Брза интерпретација на ЕКГ : интерактивен курс / Дејл Дубин
 74. Волас/Макси-Розено-Ласт јавно здравсто и превентивна медицина / уредник Роберт Б. Волас ; соработник Нил Кохацу ; почесен уредник Џон М. Ласт
 75. Гудман и Гилман фармаколошка основа на терапевтиците / уредник Лоренс Л. Брантон, соработници уредници Џон С. Лејзо, Кит Л. Паркер
 76. Клиничка дерматологија: водич во боја за дијагноза и терапија / Томас П. Хабиф
 77. Атлас за педијатриска физикална дијагноза / Базил Џ. Зители, Холи В. Дејвис
 78. Меѓународна здравствена пракса / уредник Даниел Перлман, Анаја Рој
 79. Атлас на човечката функционална анатомија / Џон Хопкинс
 80. Стратегиски маркетинг менаџмент / Александер Чернев
 81. Гените како храна: како генетски модифицираната храна станува дел од нашата исхрана / Стивен Нотингам
 82. Прецизен маркетинг: нови правила за привлекување, задржување и зголемување на профитабилни потрошувачи / Џеф Забин и Греш Бребах
 83. Текстилни влакна: нивните физички, микроскопски и хемиски својства / Џозеф Мерит Метјуз
 84. Генетика на синдромите на дебелина / уредници Филип Л. Билс, И. Садаф Фаруки, Стефан О. Рајли
 85. Пиењето како проблем / Ник Хедер и Ијан Робертсон
 86. Регенерација на ткива и органи кај возрасни / Јоанис В. Јанас
 87. Епидемиологија на животната средина: принципи и методи / Реј М. Мерил
 88. Зависност: од биологија до политика за дрогата / Аврам Голдстајн
 89. Пикардов прирачник за препарација и реставрација на кавитети / Едвина А.М. Кид, Бернард Г. Смит, Тимоти Р. Вотсон, Х.М. Пикард
 90. Прирачник за злоупотреба на дрога и алкохол: биомедицински аспекти / Гал Вингер, Џејмс Х. Вудс, Фредерик Г. Хофман
 91. Белодробна патофизиологија: основи / Џон Б. Вест
 92. Методи кои се употребуваат во контролирани студии на случај: дизајн и употреба / Хароутун К. Армениан
 93. Фицпатриков Атлас во боја / Клаус Волф, Ричард Ален Џонсон
 94. Клиничка анестезиологија / Едвард Морган Џуниор, Маџид С. Микаил, Мајкл Џ. Мареј
 95. Основи на оториноларингологијата / Рудолф Пробст, Герхард Граверс, Хајнрих Иро
 96. Медицинска микробиологија / Дејвид Гринвуд
 97. Епидемиологија на јавното здравство / Роберт Х. Фриис, Томас А. Селерс
 98. Администрација на јавното здравство / Лојд Ф. Новик, Синтија Б. Мороу, Глен П. Мејс
 99. Меритова неврологија / Луис П. Роуланд
 100. Ортопедски прикази практичен приод / Адам Гринспен
 101. Учебник за радиографско позиционирање./ Кенет Л. Бонтрејџер, Џон П. Лампињано
 102. Учебник за примарна здравствена заштита / Џон Ноубл
 103. Акушерство нормални и проблематични бремености / Стивен Г. Габ, Џенифер Р. Нибил, Џо Ли Симпсон
 104. Розен и Баркин петминутна итна медицинска консултација / Џефри Шајдер и др.
 105. Клиничка гинеколошка онкологија / Филип Џ. Дисаиа, Вилијам Т. Крисман
 106. Клинички ориентирана анатомија / Кит Л. Мур, Артур Ф. Дали, Ан М. Р. Агур
 107. Гинекологија на Берек и Новак / Џонатан С. Берек
 108. Ултрасонографија во акушерството и во гиникологијата / Питер В. Кален
 109. Здравстени информации / Абделџак, Гростик и др.
 110. Биохемија и патобилологија / Петер Карисон и др.
 111. Ленинџер - Принципи на биохемијата / Дејвид Л. Нелсон, Мајкл М.Кокс
 112. Физикална медицина и рехабилитација / уредник Рендал Л. Брадом
 113. Перез и Брејди Принципи и практика на радиолошката онкологија / [уредници Едвард К. Халперин, Карлос А. Перез, Лутер В. Брејди
 114. Канцер : онколошки принципи и практика на ДеВита, Хелман и Розенберг / [уредници Винсент Т. ДеВита помладиот, Теодор С. Лоренс, Стивен А. Розенберг ; Том 1 и Том 2
 115. Ултрасонографија во акушерството и во гинекологијата / Питер В. Кален
 116. Физикална медицина и рехабилитација : принципи и практика / уредници Џоел А. Делиса, Николас Е. Волш, Брус М. Ганс Том 1 и Том 2
 117. Оксфордски учебник по медицина / уредуван од Дејвид А. Ворел ... [и др.]
 118. Ирвин и Рип интензивна нега / уредници Ричард С. Ирвин, Џејмс М. Рип
 119. Сеопфатен учебник по психијатрија на Каплан и Садок / уредници Бенџамин Џ. Садок, Вирџинија А. Садок Том 1 и Том 2
 120. Учебник по ендокринологија на Вилијамс / Хенри М. Кроненберг, Шломо Мелмед, Кенет С. Полонски, П. Рид Ларсен
 121. Инфективни болести / Џонатан Коен ... [и др.] Том 1 Том 2
 122. Сесил медицина / уредници Ли Гоулдман, Денис Осиело
 123. Оксфордски учебник по клиничка нефрологија / уредници Алекс М. Дејвисон ... [и др.] ТОм 1, Том 2 и Том 3
 124. Материјали за градежни инженери и инфраструктура / Михаел С. Малмук, Џон П. Заниевски
 125. Вовед во техниките и науката за животната средина / Гилберт М. Мастерс, Вендел П. Ела
 126. Основи на патно инженерство и сообраќајна анализа / Фред Л. Манеринг, Скот С. Вашбурн, Валтер П. Киларески
 127. Почва и анализи на животната средина : физички методи / уредено од Кит А. Смит, Крис Е. Мулинс
 128. Основи на електрични кола / Чарлс К. Александер, Метју Н. О. Садику
 129. Педијатрија и здравје на детето / Мери Рудолф, Тим Ли, Малколм Левен
 130. Структурна анализа / Р. Ч. Хиблер
 131. Прирачник за практична терапија со лекови / Данкан Ричардс, Џефри Аронсон
 132. Нановлакна и нанотехнологија во текстилната индустрија / П. Џ. Браун и К. Стивенс
 133. Науката и уметноста за виното / Џејмс Халидеј и Хју Џонсон
 134. Микроелектроника / Џери Витекер
 135. Структура на материјалите / Самуел М. Ален, Едвин Л. Томас
 136. Принципи на интерната медицина / Ентони С. Фаучи и др.
 137. Бејтсов прирачник за клинички прегледи и земање историја / Лин С. Бекли, Питер Г. Шилаги
 138. Интерпретација на дијагностички тестови / Жак Валаш
 139. Клиничка неврологија / Роџер П. Симон, Дејвид А. Гринберг, Мајкл Ј. Аминоф
 140. Основи за реставрација на забите: современ пристап / уредено од Џејмс Б. Самит и др.
 141. Принципи на геотехничко инженерство / Браја М. Дас
 142. Анатомија на човекот на пресеци: атлас на пресеци на човекот, КТ и МР снимки / Харолд Елис, Бари М. Логан, Адријан К. Диксон
 143. Реставративна стоматологија / А. Демиен Валмсли и др.
 144. Археоминералогија / Џорџ Рап
 145. Стратегиски маркетинг за непрофитни организации / Алан Р. Андреасен, Филип Котлер
 146. Испитување на конструкциите на историските градби : прирачник со студија за техологија на конзервација на згради, мостови, кули и фабрики / Дејвид Ц. Фишети
 147. 3Д текстилни зајакнувачи за композитни материјали / уредник Антонио Миравете
 148. Процена на објекти и градежни работи / Спенс Гедес 

Следете нè на:

 

online
6
е-Книги
1039
прегледи
409,970
преземено
514,226