Задолжителна литература на УГД


Задолжителна литература на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип по проект на Владата на Република Македонија „Превод на 1000 стручни, научни книги и учебници од кои се учи на врвните, најдобрите и најреномираните универзитети во САД и Англија, а од областа на правото во Франција и Германија“, која може да се најде во НУБ „Гоце Делчев“ – Штип, Универзитетската библиотека и библиотеките на единиците на универзитетот:


Наука и знаење
 1. Дистрибутивни оперативни системи / Таненбаум С. Ендрју
 2. Објетивно ориентирана анализа и дизајн / Меклолин Брет
 3. Уметност на компјутерско програмирање / Кнут Доналд
 4. Мобилизирање на информатичко општество / Робин Мемсел и др.
 5. Управување со музеј / превод С. Стефановска
 6. Организирање на времето однатре / Моргенстерн Џули
 7. Управување со изворите на информациите во библиотеките / Питер Клејтон
 8. Уметност на компјутерско програмирање,Том 4
 9. Дизајн на интеракција / Шарл Роџерс
 10. Основи на програмските јазици / Џон Мичел
 11. Унис средина на програмирање / Брајан Керниген
 12. Вовед во алогаритмите на бионфироматика / Нил Џонс
 13. Безбедност и заштита на мрежниот сообраќај / Симсон Гарфинкел и др.
 14. Научете Перл / Рендал Шварц и др.
 15. Дигитален дизајн / М. Морис Мано и др.
 16. Вовед во роботика / Џон Џ. Крег
 17. МЛ за искусни програмери / Лоренс Ц. Полсон
 18. Концепти за искусни програмери / Џон Ц. Мицел
 19. Основни концепти на биониформатика / Ден Е. Креј и др.
 20. Практична криптографија / Нилс Фергусон и др.
 21. Програмски јазик / Брајан Б. Керинга. Ц
 22. Уникс мрежно програмирање / В. Ричард Стивенс
 23. Дизајнирање на вградени системи / Питер Марведел
 24. Модерни оперативни системи / Ендрју С. Тененбаум
 25. Менаџмент информациски системи / Кенет К. Лаудон, Џ.П. Лаудон
 26. Компјутерска сигурност / Дитер Голман
 27. Компјутерска графика / Алан Ват
 28. Структурна компјутерска организација / Андреф С. Таненбаун
 29. Вовед во теријата на компјутерското програмирање / Мајкл Сипсер
 30. Податочни и компјутерски комуникации / Билијам Сталингс
 31. Сржта на веб програмирањето / Марти Хол, Лери Браун
 32. Системи за бази на податоци / Хектор Гарсија-Мелина, Џефри Д. Улман
 33. Компјутерски мрежи / Ендрју С. Таненбаум
 34. Управување со човечки ресурси / Роберт Л. Матис, Џон Х.Џексон
 35. Основи на менаџмент / Рики В. Грифин
 36. Електронска трговија / Кенет Лаудон, Карол Герсија
 37. Безжични комуникациски мрежи / Вилијам Сталингс
 38. Системи за управување со база на податоци / Рагу Рамакришнан
 39. Вештачка интелегенција / Сјуард Расел и Питер Норвинг
 40. Криптографија и безбрдност на мрежа / Вијаслм Сталингс
 41. OpenGL, Супер библија, Ричард С.Рајт помладиот / Бенџамен Липчек и др.
 42. Основи на системите со бази на податоци / Елмасри Навати
 43. Развој на информациски систем, методологии, техники и алатки / Дејвид Ејвисон и Геј Фицџералд
 44. Вовед во биоинформатика / Артур М.Леск
 45. Да се размислува во Јава / Брус Екел
 46. Компјутерска архитектура / Џон Л. Хенеси и Дејвид А. Патерсон
 47. Вовед во алгоритми / Томас Кормен
 48. Дизајнирање интерфејси / Џенифер Тидвел
 49. Компјутерски системи, перспектива на програмерот / Брајан Реналд И., О’Халарон, Дејвид Р.
 50. Компјутерска графика: теорија во практиката / Џефри Мекконел
 51. Компјутерска организација и дизајн хардверски/софтверски интерфејст / Патерсон Дејвид А., Хенеси Џон Л.
 52. Менаџмент / Ричард Л. Дафт
 53. Како се програмира во Јава / Дејтел Пол, Дејтел Харви
 54. Интернет и веб програмирање / Дејтел Пол, Дејтел Харви
 55. C ++ како се програмира / Дејтел Пол, Дејтел Харви
 56. Веројатносна роботика / Трун Себастија
 57. Дистрибуирани системи: принципи и парадигми / Таненбаум Ендру С., Вен Стин Мартин
 58. Принципи на образование по маркетинг на бизнис: водич за универзитетскиот наставно-научен кадар и креаторите на политики / уредник Џ. Дејвид Лихтентал
 59. Роботски системи за гледање / Бертолд Клаус, Пол Хорн
 60. Моделирање и управување на роботите / Марк В. Спонг, Сет Хатчисон, М. Видјасагар
 61. Деловна комуникација / Томас Л. Минс
 62. Стратегиски менаџмент во туризмот / уредено од Луиз Мутињо
 63. Водич за апсолутни почетници низ бази на податоци / Џон Петерсон
 64. Вовед во NURBS / Роџерс Д. Ф.
 65. Анализа и управување на роботите / Харухико Асада и Жан-Жак Е. Слотин
 66. Основи на деловно комуницирање / Мери Елен Гафи
 67. Прирачник за американската технологија / уредник Керол Парсел
 68. Автопоеза и когниција : реализација на животот / Умберто Р. Матурана и Франсиско Х. Варела 

Следете нè на:

 

online
191
е-Книги
1058
прегледи
423,539
преземено
529,637