Задолжителна литература на УГД


Задолжителна литература на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип по проект на Владата на Република Македонија „Превод на 1000 стручни, научни книги и учебници од кои се учи на врвните, најдобрите и најреномираните универзитети во САД и Англија, а од областа на правото во Франција и Германија“, која може да се најде во НУБ „Гоце Делчев“ – Штип, Универзитетската библиотека и библиотеките на единиците на универзитетот:


Замјоделство
  1. Агроекосистемска одржливост / Глисман Стивен Р.
  2. Прирачник за раководење на земјоделските фарми за органско производство / Ник Лампкин, Марк Межрс, Сузан Падел
  3. Правење попис на шумскиот инвентар, Методологија и примена / А.Кангас, М. Малтамо
  4. Органско производство и употреба на заменски култури / Ф.Бавец, М.Бавец
  5. Основни процеси во екологијата, пристап од аспект на системите на Земјата / Дејвид М. Вилкинсон
  6. Биологија на јаболка и круши / Џон, Џ. Џексон
  7. Географски информациски системи – вовед / Џули Делејни
  8. Анализи и производство на вино / Брус В. Зуклин и др.
  9. Билтморски лекции за силвикултурата / Карл А. Шенк
  10. Микро наводнување за производство на житни култури / Фреди Р. Џејмс и др.
  11. Примена на ГИС во земјоделството / Френсис Џ. Пирс, Д. Клеј
  12. Развој на растенијата и климатските промени / Џејмс И. Морисон, М. Моркрофт
  13. Прирачник за контрола на хигиената во прехрамбената индустрија / Х.М. Леливелд / М. Мостерт
  14. Организација на трудот во земјоделството / Г. Биликоф
  15. Ориентални видови храна и растенија, хемиски состав и ефекти врз здравјето / Чи-Танг Хо, Џ. Кун Лин
  16. Прирачник за прецизно земјоделство, принципи и апликации / Анша Шринивасан
  17. Меѓународна трговија и земјоделство / Вон В. Ку, П.Л. Кенеди
  18. Шумарство засновано на постојана покровност, процена, анализа, сценарија / Клаус Ф. Гадоу и др.
  19. Создавање на шумарство за 21-ви век: наука за менаџирање со екоситеми / Кетрин А. Ком, Џ. Ф. Френклин
  20. Повеќересурсна шумарска интервенција со методи на пробни површини, далечинско детектирање и ГИС / Мајкл Кон, Стен Магнусен
  21. Менаџмент на фарма / Донајд Д. Кеј, В. М. Едврардс
  22. Билки: предизвици во хемија и во биологијата / М. Ванг, Ш. Санг
  23. Земјоделство и животна средина / Ернст Луц
  24. Шумски дрвја / Лиза Семјуелсон, М. Хоган
  25. Биотехнологија / Сузан Барнур
  26. Користењето на отпадните води во земјоделството / С.М.Сзе и Квок К.
  27. Секоја фарма – фабрика / Дебора Фицџералд
  28. Концепти во технологија на виното / Јер Маргалит
  29. Водич за безбедност во исхраната / Ричард лавли, Лори Кертис и др.
  30. Фуражни култури, поинакви треви: како да се одгледуваат, жнеат и употребуваат / Томас Шол
  31. Вкусот на храната / Хиротоши Тамура, Сузан Е. Ебелер и други
  32. Здравје на живината и менаџмент / Дејвид Сеинсбери
  33. Познавање на почвите наменети за подигање на лозови насади / Роберт Е. Вајт
  34. Болести кај дивите животни / Гери А. Вобсер
  35. Маркетинг за немаркетинг менаџери / Нортон Пели
  36. Стратегиски маркетинг менаџмент / Александер Чернев
  37. Прецизен маркетинг: нови правила за привлекување, задржување и зголемување на профитабилни потрошувачи / Џеф Забин и Греш Бребах
  38. Проектен менаџмент во градежништвото / Алан Творт и Гордон Рис
  39. Лековити билки - Прирачник за кулинарски билки, зашини, мешавини од зачини и за нивните еретички масла / Тојшер Еберхард
  40. Ветеринарна медицина, учебник за заболување на говедата, коњите, овците, свињите и козите / Радостис Ото М.
  41. Наводнување на земјоделските култури / Р.Џ. Ласчано
  42. Применет менаџмент на фарма / Џонатан Тарнер
  43. Шумарство-прирачник / Гедоу Клаус Ф.
  44. Земјоделски системи : агроекологија и иновации во руралните средини / Сиглинд Снап, Бери Паунд
  45. Рурален развој: ставајќи го последното прво / Роберт Чемберс
  46. Водич за дисекција на кучето / Ховард Е. Еванс, Александар де Лахунта
  47. Исхрана на културите во стакленик / Цес Соневелд, Вим Вохт
  48. Рекламирање и промоција / Џорџ Е. Белч, Макл А. Белч 659.1
  49. Микробна контаминација на храната / уредник Чарлс Л. Вилсон
  50. Вовед во агрономија: храна, земјоделски култури и животна средина / Крег С. Шифер, Кристин М. Монкада
  51. Применета биологија на мускули и месо / уредена од Мин Ду, Ричард Ј. МекКормик
  52. Хемија и биологија на производство на вино / Иан Хорнси
  53. Основна микробиологија на храна / Бибек Реј, Ерен Бунија
  54. Трпезни маслинки: производство и преработка / А. Гаридо Фернандез, М. Х. Фернандез Диез и М. Р. Адамс
  55. Протеини во исхраната / уредено од П. Ф. Фокс и Џ. Џ. Кондон
  56. Производство на вино : од лозје до пазар / Ричард П. Вајн, Елен М. Хркнес и Сели Џ. Линтон
  57. Сместување на добитокот / уредено од К. М. Вејтс и Д. Р. Чарлс
  58. Маслиново масло: хемија и технологија / уредник Димитриос Боску



 

Следете нè на:

 

online
10
е-Книги
1040
прегледи
412,601
преземено
516,856